czwartek, 27 lipca 2017

Sernik z malinami i kruszonką

Sezon na świeże owoce w pełni, dlatego polecam pyszny sernik z malinami.

Sernik z malinami i kruszonką

Ciasto
  • 225 g mąki
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g zimnego masła
  • 1 jajko
Masa serowa
  • 500 g twarogu sernikowego
  • 250 g ricotty 
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 budyń śmietankowy 
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 jajko
Dodatkowo
  • 400 g malin
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek wiórek kokosowych
  • cukier puder do posypania

Ciasto. Z podanych składników zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulę, rozpłaszczyć ją i włożyć do lodówki.

Masa serowa. Do misy miksera włożyć twaróg, ricottę, cukier, budyń i wanilię, zmiksować na średnich obrotach miksera, krótko, do połączenia się składników. Następnie dodać jajko i znów zmiksować.

Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na 2 części, jedną większą od drugiej. Większą częścią wylepić spód oraz ok. 2 cm boków. Wyłożyć masę serową, na wierzchu rozsypać maliny i posypać je przez sitko mąką ziemniaczaną, na wierzch można wysypać wiórki kokosowe. Bezpośrednio na ciasto zetrzeć na tarce resztę ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. piec ok 1h. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Posypać cukrem pudrem. Inspiracja Kwestia Smaku.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz