sobota, 3 czerwca 2017

Promyk słońca

Promyk słońca zrodził się w chwili, gdy zobaczyłam jakim składnikami dysponuję. Biszkopt, krem budyniowy, nektarynkowa żelka, owoce i galaretka.

Promyk słońca

Biszkopt
  • 4 jaja
  • 200g cukru
  • 140g mąki pszennej
  • 100g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem budyniowy
  • 3 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 1/2 kostki masła
Żelka z nektarynek
  • 5 nektarynek
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
Dodatkowo
  • ananasy z puszki
  • 2 banany
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
Biszkopt. Jaja ubić z cukrem, dodać przesiane mąki i proszek do pieczenia. Krótko wymieszać. Przelać na formę wyłożoną papierem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C ok 25 min, do suchego patyczka. Zostawić do przestygnięcia.

Krem budyniowy. 2 szklanki mleka zagotować z cukrem. W pozostałym rozmieszać budyń. Wlać do gotującego się mleka. Mieszać aby nie powstały grudki. Do ugotowanego gęstego kremu dodać masło. Wymieszać, aż masło się połącz z budyniem. Przelać na biszkopt. Wyrównać. Zostawić do schłodzenia.

Żelka z nektarynek. Nektarynki obrać, usunąć pestki, pokroić i przełożyć do rondelka, poddusić. Zmiksować malakserm, aby powstała gładka masa. Dodać galaretkę i wymieszać, zostawić do przestygnięcia. Tężejącą masę przelać na krem budyniowy. Zostawić do schodzenia. Kiedy masa stężeje ułożyć ananasy i banany. Zalać tężejącą galaretką przygotowaną wg przepisu.

Promyk słońca


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz