czwartek, 7 lipca 2016

Tort z musem z białej czekolady i galaretką z truskawek

Na koniec sezonu truskawkowego prawdziwy rarytas, torcik z ciastem z gorzkiej czekolady, słodkim kremem z białej czekolady i orzeźwiającą galaretką z truskawek. Robiąc warstwę z białe czekolady należy uważać, aby nie mieszać za długo, gdyż krem może się rozwarstwić.




Składniki na ciasto

  • 50 g gorzkiej czekolady, roztopionej i przestudzonej
  • 2 duże jajka,
  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • 50 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do powstania jasnej, puszystej masy maślanej. Dodać roztopioną i lekko przestudzoną czekoladę, zmiksować. Po kolei do masy czekoladowej wbijać żółtka, miksując po każdym dodaniu.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą. Dodać do masy i wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą czekoladową.
Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm, wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170ºC przez około 12 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.

Mus z białej czekolady

  • 300 g białej czekolady
  • 180 ml mleka
  • ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty z wanilii
  • 220 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżeczki żelatyny


Żelatynę zalać małą ilością wody, tylko do jej przykrycia, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny Zdjąć z palnika. Mleko podgrzać prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać wanilię i połamaną w kostki białą czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego; w razie konieczności przetrzeć przez sitko, by nie było grudek. Dodać ciepłą żelatynę i wymieszać, do jej całkowitego rozprowadzenia. Odstawić, studzić do momentu, kiedy masa będzie zaczynała tężeć.
Śmietanę kremówkę umieścić w naczyniu i ubić do sztywności. Dodawać ją stopniowo, w kilku porcjach, do masy czekoladowej, delikatnie wymieszać. 
Mus czekoladowy przelać na wystudzone ciasto czekoladowe, wyrównać, schłodzić do całkowitego stężenia.

Warstwa truskawkowa

  • 700 g truskawek 
  • 1 galaretka truskawkowa w proszku

Truskawki odszypułkować, umieścić w garnuszku i zmiksować blenderem na puree. Podgrzać do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać galaretkę w proszku, wymieszać do całkowitego jej rozpuszczenia się w puree truskawkowym. Całkowicie wystudzić. Wystudzone truskawki z galaretką przelać na stężały mus z białej czekolady i odstawić na całą noc do lodówki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz