środa, 13 lipca 2016

Rolada tiramisu

Tiramisu w odrobinę innym wydaniu. Tradycyjny krem powinien by z dodatkiem żółtek, ale ten tez jest pyszny.

Rolada tiramisu



Składniki na biszkopt

  • 3 duże jajka
  • szczypta soli
  • 50 g  cukru
  • 3,5 łyżki mąki pszennej np.
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia


Białka oddzielić od żółtek, umieścić w misie miksera i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dosypywać cukier stopniowo, cały czas miksując. Dodać żółtka, nadal ubijając. Wsypać przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, kawę i bardzo delikatnie wymieszać.
Blachę  wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać masę biszkoptową, wyrównać szpatułką. Piec około 8 minut w temperaturze 190ºC.
W międzyczasie ściereczkę kuchenną oprószyć cukrem pudrem. Położyć na niej upieczoną, gorącą roladę, wierzchem do ściereczki i natychmiast zdjąć papier z góry. Następnie szybko zwinąć razem ze ściereczką, odłożyć do wystudzenia.

Krem tiramisu

  • 250 g serka mascarpone
  • 120 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżki likieru kawowego (można pominąć)
  • 1 łyżeczka kawy  rozpuszczalnej 
  • 2 łyżki cukru pudru


Wszystkie składniki powinny być schłodzone.
Wszystkie składniki na krem umieścić w misie miksera i ubijać, aż powstanie gęsty krem.
Ostudzoną roladę rozwinąć, nałożyć krem, zwinąć razem z kremem. Przełożyć do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz