poniedziałek, 4 lipca 2016

Rolada z galaretką i truskawkami

Które dziecko nie lubi truskawek i galaretki...? To ciasto zrobione zostało właśnie z myślą o nich, prosta i pyszna rolada.


Rolada z galaretką i truskawkami




Biszkopt

  • 3 duże jajka
  • szczypta soli
  • 50 g  cukru
  • 3,5 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka oddzielić od żółtek, umieścić w misie miksera i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dosypywać cukier, łyżka po łyżce, stopniowo, cały czas miksując. Dodać żółtka, nadal ubijając. Wsypać przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i bardzo delikatnie wymieszać.
Wyłożyć na blachę  wyłożoną papierem do pieczenia.  Piec około 8 minut w temperaturze 190ºC.
W międzyczasie ściereczkę kuchenną oprószyć cukrem pudrem. Położyć na nią upieczoną, gorącą roladę wierzchem do ściereczki i natychmiast zdjąć papier z góry. Następnie szybko zwinąć razem z ręczniczkiem, odłożyć do wystudzenia. Należy to zrobić póki biszkopt jest jeszcze ciepły, wystudzony biszkopt popęka.

Nadzienie

1 galaretka truskawkowa
kilkanaście małych truskawek, odszypułkowanych

Galaretkę rozpuścić w mniejszej ilości wody niż instrukcja na opakowaniu - 400 ml. Odstawić do przestudzenia następnie włożyć do lodówki do stężenia. Nie powinna stężeć całkowicie.
Ciasto biszkoptowe odwinąć ze ściereczki. Wyłożyć na nie warstwę galaretki, poukładać truskawki. Zwinąć z taki sam sposób jak była zwinięta z ręczniczkiem. Zwiniętą roladę odłożyć na paterę i schłodzić w lodówce przez 4 godziny.
Wyjąć, oprószyć cukrem pudrem, kroić po skosie i podawać.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz