sobota, 30 lipca 2016

Sernik wiedeński

Mięciutki, lekki jak puszek, pyszny. Bez spodu, szybki do wykonania.

Sernik wiedeński



Składniki
  • 1 kg tłustego twarogu zmielonego 3-krotnie
  • 10 jajek
  • 250 g masła
  • 300 g drobnego cukru pudru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego

Składniki na sernik ogrzać w temperaturze pokojowej. Żółtka dokładnie oddzielić od białek. Miękkie masło ucierać aż będzie puszyste. Ucierając dodawać stopniowo po łyżce żółtka wymieszane z cukrem. Następnie zmiksować z serem, mąką i ekstraktem pomarańczowym.
Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy serowej, wymieszać dokładnie i delikatnie.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Dużą formę wyłożyć papierem. Wyłożyć masę serową i wstawić do piekarnika. Na dno postawić małą keksówkę i wlać do niej wrzącą wodę. Piec ok 1h. Sernik bardzo wyrośnie i zrumieni się, może miejscami popękać, ale wróci do poziomu.
Po skończeniu pieczenia zostawić na 15 minut w zamkniętym piekarniku. Następnie uchylić drzwiczki i zostawić na kolejne 15 minut. Wyjąć z piekarnika, po całkowitym ostudzeniu zdjąć obręcz i posypać cukrem pudrem.

Sernik wiedeński
Sernik wiedeński przepis

3 komentarze: