czwartek, 14 lipca 2016

Ciasto agrestowe z bezą

Ucierane ciasto, kwaśny agrest i słodka beza... Bardzo fajne dla tych, którzy nie lubią przesłodzonych ciast.

Cisto agrestowe z bezą przepis




Składniki na ciasto

  • 5 żółtek
  • 50 ml wody
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 150 g cukru
  • 100 ml mleka
  • 280 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g masła, roztopionego
  • 600 g agrestu
Składniki na piankę bezową

  • 5 białek, pozostałych z ciasta
  • 220 g cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
W misie umieścić żółtka, cukier, wodę. Ubijać do otrzymania puszystej masy.  Dodać wanilię, dalej ubijając. Dodać przesianą mąkę z proszkiem, mleko, bardzo delikatnie wymieszać. Na koniec dodać masło, równie delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać szpatułką. Podpiec w temperaturze 160ºC przez około 15  minut. 
Pod koniec podpiekania ciasta zacząć ubijać białka. 
Białka  ubijać do otrzymania sztywnej piany. Dodawać cukier, łyżka po łyżce, powoli i stopniowo, cały czas ubijając. Na koniec dodać sok z cytryny. Powinna powstać gęsta i błyszcząca piana bezowa.
Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika. Na ciasto wysypać równomiernie agrest. Na agrest wyłożyć pianę bezową. Wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 140ºC i piec przez około 30. Następnie obniżyć temperaturę do 120ºC i piec kolejne 20 minut. Wystudzić w lekko uchylonym i wyłączonym piekarniku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz