piątek, 25 stycznia 2019

Placek drożdżowy z jabłkami i kruszonką

Szybki, prosty i smaczny. Do porannej kawy bardzo pasuje.

Placek drożdżowy z jabłkami i kruszonką 



Ciasto drożdżowe
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 125g masła
  • 50g drożdży
  • 3 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
Kruszonka
  • 120g mąki krupczatki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 80g masła
Dodatkowo 
  • 4 jabłka
  • cynamon
Kruszonka. Podane składniki zagniatać razem tworząc kruszonkę, odłożyć do lodówki.

Ciasto drożdżowe. Masło roztopić, odstawić do przestygnięcia. W rondelku podgrzać delikatnie mleko z cukrem, dodać drożdże. odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do zaczynu dodajemy żółtka cukier waniliowy, sól i mąkę wyrabiamy kilka minut, następnie wlewamy roztopione masło, wyrabiamy aż wchłonie się w ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi objętość, wkładamy je do dużej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy powierzchnię. Na wierzch układamy obrane pokrojone w cienkie plasterki jabłka, zakładając je na siebie dachówkowato. Posypujemy cynamonem i kruszonką. Odstawiamy na kilka minut. Wstawiamy do nagrzanego do 160*C piekarnika na ok 1h. Wyjmujemy, gdy się lekko zarumieni, a boki lekko odstają od brzegów. 

Placek drożdżowy z jabłkami i kruszonką 

1 komentarz:

  1. świetne przepisy, zapraszamy do dołączenia bloga: https://rondel.pl/

    OdpowiedzUsuń