Placek drożdżowy z jabłkami i kruszonką |
Ciasto drożdżowe
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 125g masła
- 50g drożdży
- 3 żółtka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- cukier waniliowy
- szczypta soli
Kruszonka
- 120g mąki krupczatki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- cukier waniliowy
- 80g masła
Dodatkowo
- 4 jabłka
- cynamon
Kruszonka. Podane składniki zagniatać razem tworząc kruszonkę, odłożyć do lodówki.
Ciasto drożdżowe. Masło roztopić, odstawić do przestygnięcia. W rondelku podgrzać delikatnie mleko z cukrem, dodać drożdże. odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do zaczynu dodajemy żółtka cukier waniliowy, sól i mąkę wyrabiamy kilka minut, następnie wlewamy roztopione masło, wyrabiamy aż wchłonie się w ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi objętość, wkładamy je do dużej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy powierzchnię. Na wierzch układamy obrane pokrojone w cienkie plasterki jabłka, zakładając je na siebie dachówkowato. Posypujemy cynamonem i kruszonką. Odstawiamy na kilka minut. Wstawiamy do nagrzanego do 160*C piekarnika na ok 1h. Wyjmujemy, gdy się lekko zarumieni, a boki lekko odstają od brzegów.
Placek drożdżowy z jabłkami i kruszonką |
świetne przepisy, zapraszamy do dołączenia bloga: https://rondel.pl/
OdpowiedzUsuń