środa, 15 listopada 2017

Muffinki dynyniowe z powidłami

Muffinki szybko się robi, są efektowne i pyszne, nawet nie trzeba specjalnie dekorować, a i tak ma się na nie ochotę.

Muffinki dyniowe z powidłami

Składniki

  • 300g musu z dyni
  • 1 świeża pomarańcza
  • 100 ml mleka
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 150 g cukru
  • 1 bydyń śmietankowy 
  • 1/2 słoiczka powideł śliwkowych

  • Piekarnik nagrzać do 180*C. Formę na muffiny wyłożyć 12 papilotkami. Zetrzeć skórkę z pomarańczy i wycisnąć sok (odmierzyć 50 ml soku). Upieczoną dynię zmiksować blenderem z mlekiem i sokiem z pomarańczy na gładki mus. Roztopić masło w misce, ostudzić i roztrzepać rózgą z jajkami oraz skórką z pomarańczy. Dodać mus dyniowy i wymieszać.
    Do drugiej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sól, cukier, i proszek budyniowy, wymieszać.
    Do suchych składników dodać mokre i wymieszać (delikatnie i powoli łyżką, tylko do pierwszego połączenia się składników w jednolite ciasto bez widocznej białej mąki).
    Nałożyć równe porcje ciasta do papilotek, na środku położyć pełną łyżeczkę powideł, częściowo zagłębiając łyżeczkę w masę. Cienkim patyczkiem zrobić "ósemkę" rozprowadzając mus w fantazyjny wzorek. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 25 - 30 minut do suchego patyczka. Inspiracja Kwestia Smaku. 

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz