środa, 29 czerwca 2016

Ucierane ciasto z truskawkami i kruszonką

Póki są świeże truskawki, trzeba korzystać. :)





Składniki na ciasto


  • 120 g masła
  • pół szklanki cukru
  • 3 duże jajka
  • 1 szklanka i 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki maki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 
  • 800 g truskawek

W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć, do powstania jasnej i puszystej masy. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Dodać wanilię, zmiksować. Dodać przesiane suche składniki i wymieszać szpatułką, do połączenia.

Kruszonka


  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 100 g masła

Do naczynia wsypać mąkę, cukier i masło, wymieszać, palcami formując kruszonkę.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Truskawki odszypułkować, przekroić na pół, poukładać gęsto na cieście, przecięciem ku górze. Na wierzch wysypać równomiernie kruszonkę.
Piec w temperaturze 175ºC przez około 45 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Można posypać cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz