poniedziałek, 27 czerwca 2016

Pychotka (Pani Walewska)

Ciasto - klasyk. Miłośnicy wypieków znają je dobrze i jak to w przypadku klasyków bywa, każdy ma swój przepis. Ja również. Ciasto nie potrzebuje dodatkowej reklamy, aby je upiec, wystarczy na nie spojrzeć, krem, bakalie, beza.... mniam, mniam.

Pychotka przepis




Ciasto kruche

  • 200g masła
  • 400g mąki
  • 100g cukru pudru
  • 4 jaja
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • powidła śliwkowe
  • bakalie
  • pół szklanki cukru

Wykonanie

Margarynę, mąkę z proszkiem, cukier puder, żółtka, śmietanę wymieszać, wyrobić ciasto. Białka ubić na sztywno, dodać cukier, wymieszać. Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować, ułożyć na blasze, posmarować powidłami, posypać bakaliami, wyłożyć pianę. Piec w temp. 170*C ok 25 min.

Krem

  • 1 kostka masła
  • 1/2 l mleka
  • 5 żółtek
  • 200g cukru pudru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Z mąk, żółtek i mleka ugotować budyń. Ostudzić. Masło utrzeć z cukrem, dodawać przestudzony budyń. Wymieszać. Przełożyć na jedną część ciasta przykryć drugą częścią, bezą do góry.

Pani Walewska przepis


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz