czwartek, 16 czerwca 2016

Ciasto jogurtowe

Wypiek szybki, łatwy i bardzo smaczny. Zrobisz go nawet, kiedy Goście już w domu :)


Ciasto jogurtowe przepis



Składniki

  • 200g jogurtu naturalnego
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1/4 kostki masła
  • 3 jaja
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżeczki skórki cytrynowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania

Wykonanie

Jogurt ubijamy z cukrem, jajkami i skórką z cytryny. Gdy składniki się połączą dodajemy roztopione, chłodne masło oraz przesiana mąkę i proszek do pieczenia. Wyrabiamy krótko ciasto, ok 2min. Ciasto przekładamy do formy-keksówki, wyłożonej papierem. Wyrównujemy i wkładamy do piekarnika, pieczemy ok 50-55min w 180*C do suchego patyczka. Odstawiamy do ostygnięcia i posypujemy cukrem pudrem.

Ciasto jogurtowe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz