Pyszny efektowny przekładaniec, szybki do wykonania. Blaszka 25/35.
Biszkopt kakaowy
- 6 jaj
- 1/2 szklaki cukru
- 3/4 szklanki mąki
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 płaskie łyżki kakao
Masa owocowa
- duży sok typu Kubuś (750-800ml)
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- 3 łyżki cukru
- 20g żelatyny
- 100ml wody
Pianka jogurtowa
- 330ml śmietany 30%
- 400ml jogurtu
- 3 łyżki cukru
- 20g żelatyny
- 100ml wody
Galaretka z owocami
- 2 galaretki pomarańczowe
- brzoskwinie w syropie
Biszkopt. Białka ubić na sztywno, porcjami dosypywać cukier, dodać żółtka. Na koniec delikatnie wmieszać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Piec ok 30min w 180*C. Wystudzić, przekroić na 2 blaty.
Masa owocowa. Odlewamy 100ml soku i rozpuszczamy w nim budyń. Resztę soku i syrop z brzoskwiń gotujemy, wlewamy rozmieszany budyń, gotujemy mieszając do zgęstnienia. Do ugotowanego wsypujemy galaretki i mieszamy, aż się rozpuszczą. Masę wylewamy na biszkopt, przykrywamy drugim biszkoptem.
Pianka jogurtowe. Żelatynę zalać wodą i odstawić na min 10 min do napęcznienia. Ubić śmietanę z cukrem, dodać jogurt. Żelatynę podgrzać i rozpuścić, dodać kilka łyżek masy jogurtowej wymieszać i przelać do masy śmietanowo - jogurtowej, wylać na biszkopt, wyrównać, zostawić do stężenia.
Galaretka z brzoskwiniami. Brzoskwinię pokroić w kostkę, ułożyć na piance jogurtowej. Galaretki przygotować wg przepisu, tężejące wylać na owoce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz