niedziela, 16 stycznia 2022

Ciasto z brzoskwiniami

 Pyszny efektowny przekładaniec, szybki do wykonania. Blaszka 25/35.




Biszkopt kakaowy

  • 6 jaj
  • 1/2 szklaki cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 płaskie łyżki kakao
Masa owocowa
  • duży sok typu Kubuś (750-800ml)
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 3 łyżki cukru
  • 20g żelatyny
  • 100ml wody
Pianka jogurtowa
  • 330ml śmietany 30%
  • 400ml jogurtu
  • 3 łyżki cukru
  • 20g żelatyny
  • 100ml wody
Galaretka z owocami
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • brzoskwinie w syropie
Biszkopt. Białka ubić na sztywno, porcjami dosypywać cukier, dodać żółtka. Na koniec delikatnie wmieszać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Piec ok 30min w 180*C. Wystudzić, przekroić na 2 blaty.

Masa owocowa. Odlewamy 100ml soku i rozpuszczamy w nim budyń.  Resztę soku i syrop z brzoskwiń gotujemy, wlewamy rozmieszany budyń, gotujemy mieszając do zgęstnienia. Do ugotowanego wsypujemy galaretki i mieszamy, aż się rozpuszczą. Masę wylewamy na biszkopt, przykrywamy drugim biszkoptem. 

Pianka jogurtowe. Żelatynę zalać wodą i odstawić na min 10 min do napęcznienia. Ubić śmietanę z cukrem, dodać jogurt. Żelatynę podgrzać i rozpuścić, dodać kilka łyżek masy jogurtowej wymieszać i przelać do masy śmietanowo - jogurtowej, wylać na biszkopt, wyrównać, zostawić do stężenia. 

Galaretka z brzoskwiniami. Brzoskwinię pokroić w kostkę, ułożyć na piance jogurtowej. Galaretki przygotować wg przepisu, tężejące wylać na owoce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz