czwartek, 3 lutego 2022

Mus czekoladowy z konfiturą jagodową i kruszonką

    Kolejny prosty, szybki i bardzo pyszny deserek. Kto spróbuje zrobić? W zależności od preferencji mus można zrobić z dowolnej czekolady, tak samo jagody można zastąpić dowolnym owocami.

Mus czekoladowy

  • 150g czekolady mlecznej
  • 125g śmietanki 30% "1" do podgrzania
  • 5g żelatyny+25g zimnej wody
  • 250g śmietany 30% "2" do ubicia
Konfitura jagodowa
  • 200g jagód
  • 4g pektyny NH
  • 20g cukru
Kruszonka
  • 50g masła
  • 50g cukru
  • 50g płatków owsianych
  • 30g mąki
  • 20g pokrojonych orzechów włoskich
Mus czekoladowy. Żelatynę zalać wodą, wymieszać odstawić do lodówki na min 10min. Śmietankę "1" podgrzać, dodać uwodnioną żelatynę, wymieszać blenderem, żeby się dobrze połączyła i rozpuściła. Czekoladę pokroić na mniejsze kawałki zalać ciepłą śmietanką, blendować, aż się czekolada rozpuści. 
Śmietankę "2" ubić do konsystencji rozpuszczonych lodów. Do przestygniętej masy czekoladowej dodać 2 łyżki śmietany i delikatnie wymieszać następnie dodać pozostała śmietanę i wymieszać, rozlać do pucharków. Zostawić do przestygnięcia. 

Konfitura jagodowa. Jagody zblendować (mrożone najpierw rozmrozić), podgrzać. Cukier wymieszać w miseczce z pektyną. Dodać mieszankę cukru z pektyną do jagód, mieszając, zagotować, przestudzić, przełożyć do worka cukierniczego i rozprowadzić na musie czekoladowym. 

Kruszonka. Wszystkie składniki wymieszać, rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C ok 10-15min, aż kruszonka się zarumieni, upieczoną przestudzona posypać deserki tuż przed podaniem. Udekorować świeżymi owocami. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz