wtorek, 28 grudnia 2021

Mini bezy z jagodami

Zapytałam na Instagramie kto lubi bezę, 100% powiedziało tak, więc może komuś przypadnie do gustu przepis. Z podanej ilości zrobiłam 20szt ok 8cm.


Beza
  • 210g białka (z 6 białek)
  • 420g cukru
  • szczypta soli
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka octu winnego
Konfitura jagodowa
  • 400g jagód
  • 60g cukru
  • 8g pektyny NH
Krem śmietankowy
  • 250g mascarpone
  • 330ml śmietany kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru


Beza. Białka ubić na sztywno z solą. Partiami wsypywać cukier. Mieszać do rozpuszczenia cukru. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet, wymieszać do połączenia. Na blaszce wyłożonej papierem, formować bezy w odstępach. Piekarnik nagrzać do 180*C. Włożyć bezy do piekarnika i zmniejszyć temp do 100*C. Suszyć ok 1h. Otworzyć piekarnik i zostawić do przestudzenia.

Konfitura jagodowa. Jagody zmiksować na mus (można użyć mrożonych) i podgrzać do temp ok 40*C. W miseczce wymieszać cukier z pektyną. Wsypywać do jagód cały czas mieszając, zagotować, przestudzić.  Przełożyć do rękawa cukierniczego. 

Krem śmietankowy. Schłodzone mascarpone i śmietankę przełożyć do misy, dodać cukier i ubić aż masa będzie sztywna (obserwować, żeby nie zrobiło się masło). Przełożyć do rękawa cukierniczego. 

Na przestudzone bezy wyszprycować konfiturę jagodową, następnie krem śmietankowy, udekorować świeżymi jagodami. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz