sobota, 4 grudnia 2021

Sernik ż żurawiną na makowym spodzie

    Kto nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia bez serniczka? Ten wpisuje się idealnie: mak, żurawina, naprawdę pyszny.



Spód makowy

  • 250g masy makowej
  • 1/2  łyżeczki przyprawy piernikowej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki masła
  • 2 jaja
  • 50 g zmielonych orzechów
Masa serowa
  • 750g zmielonego twarogu
  • 250g mascarpone
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • wanilia
  • 5 jajek
  • 125ml śmietany 30%
  • dodatkowo słoik żurawiny
Spód makowy. Białka ubić. Masę makową wymieszać z przyprawami i orzechami, dodać żółtka i miękkie masło. Wymieszać, dodać ubite białka, zmieszać do połączenia, wlać do foremki ok 24cm, piec w piekarniku nagrzanym do 170*C ok 20 min.

Masa serowa. Wymieszać twaróg z mascarpone i cukrem na niskich obrotach, dodać jaja, ziarenka wanilii i mąkę, wymieszać krótko, na koniec dodać śmietankę, wymieszane ciasto przelać na podpieczony spód makowy, na wierzchu zrobić kleksy z żurawiny, można je lekko wmieszać w sernik. Na spód Piekarnika włożyć blachę z wrzątkiem. Sernik piec ok 15 min w 175*C, następnie zmniejszyć temperaturę do 120*C i piec jeszcze ok 1,5h. Po upieczeniu zostawić chwilę w piekarniku, a ż przestygnie. Kiedy sernik już przestygnie, "dziur" z żurawiny uzupełnić pozostała konfiturą. Inspiracja Kwestia Smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz