czwartek, 11 listopada 2021

Rzeszowiak

To ciasto "chodziło" za mną już od paru lat ;). Mega pyszne. Powiedziałabym, orzechowiec, sernik i makowiec w jednym. 



Ciasto kruche
  • 250g mąki
  • 150g masła
  • 100g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka pd pieczenia
Masa makowa
  • 250g maku
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 jaja
  • olejek migdałowy
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka pd pieczenia
Masa orzechowa
  • 350g zmielonych orzechów włoskich
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 białka
  • 1 łyżeczka pd pieczenia
Masa serowa
  • 500g zmielonego twarogu
  • 200g masła
  • 6 jaj
  • 300g cukru pudru
  • 100g rodzynek
  • cukier waniliowy
  • 1 budyń śmietankowy
Ciasto kruche. Z podanych składników zagnieść ciasto,  rozwałkować i wyłożyć do większej foremki wyłożonej papierem do pieczenia.

Masa makowa. Mak sparzyć, zmielić, dodać masło, cukier, pd pieczenia, żółtka, miód, olejek i utrzeć. Z białek ubić pianę, dodać do maku i delikatnie wmieszać. 

Masa orzechowa. Orzechy zalać wrzącym mlekiem, dodać cukier, masło, wymieszać i przestudzić. Ubić pianę z białek, dodać do masy orzechowej, dodać proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać.

Masa serowa. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać zmielony twaróg, budyń i rodzynki, wymieszać. Ubić pianę z białek dodać do sera i delikatnie wymieszać.

Na wyłożone kruche ciasto kłaść paskami na przemian masę orzechową i makową, przykryć równą warstwą masy serowej

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz