Dzisiaj przepis nr 400, więc musi być wyjątkowy. Postawiłam na coś nowego, pyszna mini tarta z pralinką karmelowo-orzechową i ganache z mlecznej czekolady. Odpowiednia dekoracja i będzie gwiazdą na wielkanocnym stole.
Kruchy spód
- 240g mąki
- 95g cukru pudru
- 35g mąki migdałowej
- szczypta soli
- 120g masła
- 1 duże jajo
Pralinka karmelowo-orzechowa
- 300g orzechów laskowych
- 250g cukru
- 10ml oleju
Ganache z mlecznej czekolady
- 300g mlecznej czekolady
- 25g cukru
- 280g śmietany kremówki 30%
- 120g masła
Kruchy spód. Sypkie składniki wsypać do miski, wymieszać, dodać masło pokrojone na małe kawałki, zrobić kruszonkę, dodać jajo, zagnieść ciasto. Włożyć między 2 kawałki papieru do pieczenia, rozwałkować na grubość ok 3mm. Schłodzić w lodówce ok 20min. Wyłożyć ranty do tarty. (mi starczyło na 12 rantów o średnicy 8cm). Ponownie schłodzić ok 20min. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C 15min na złoty kolory. Wystudzić , wyjąć z rantów.
Pralinka karmelowo-orzechowa. Orzechy wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piec w piekarniku nagrzanym do 200*C ok 10min. Zostawić do przestygnięcia, obrać z brązowej skórki (nie musi być super dokładnie ;) ). Orzechy wyłożyć na patelnię, wsypać połowę cukru, rozpuścić cukier, delikatnie mieszając, dodać 2 partię cukru, mieszać, aż cały cukier się rozpuści. Przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zostawić do całkowitego przestudzenia. Następnie połamać na kawałki i włożyć np do termimix'a, zblendować dokładnie, dodać olej, blendować do wytworzenia pasty o żądanej konsystencji. Wyłożyć na spody tart. Ja zużyłam pół porcji, resztę można przechować w słoiku nawet 2 tygodnie.
Ganache z mlecznej czekolady. Śmietanę z cukrem podgrzać, zalać czekoladę, mieszać, aż się rozpuści. Schłodzić do 40*C i dodać masło pokrojone na małe kawałki. Zblendować. Wylać na wierzch tart, wyrównać. Schłodzić, udekorować sprażonymi orzechami laskowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz