sobota, 20 marca 2021

Mini tarty z pralinką i czekoladą

Dzisiaj przepis nr 400, więc musi być wyjątkowy. Postawiłam na coś nowego, pyszna mini tarta z pralinką karmelowo-orzechową i ganache z mlecznej czekolady. Odpowiednia dekoracja i będzie gwiazdą na wielkanocnym stole.  


Kruchy spód

  • 240g mąki
  • 95g cukru pudru
  • 35g mąki migdałowej
  • szczypta soli
  • 120g masła
  • 1 duże jajo
Pralinka karmelowo-orzechowa
  • 300g orzechów laskowych
  • 250g cukru
  • 10ml oleju
Ganache z mlecznej czekolady
  • 300g mlecznej czekolady
  • 25g cukru
  • 280g śmietany kremówki 30%
  • 120g masła
Kruchy spód. Sypkie składniki wsypać do miski, wymieszać, dodać masło pokrojone na małe kawałki, zrobić kruszonkę, dodać jajo, zagnieść ciasto. Włożyć między 2 kawałki papieru do pieczenia, rozwałkować na grubość ok 3mm. Schłodzić w lodówce ok 20min. Wyłożyć ranty do tarty. (mi starczyło na 12 rantów o średnicy 8cm). Ponownie schłodzić ok 20min. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C 15min na złoty kolory. Wystudzić , wyjąć z rantów.

Pralinka karmelowo-orzechowa. Orzechy wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piec w piekarniku nagrzanym do 200*C ok 10min. Zostawić do przestygnięcia, obrać z brązowej skórki (nie musi być super dokładnie ;) ). Orzechy wyłożyć na patelnię, wsypać połowę cukru, rozpuścić cukier, delikatnie mieszając, dodać 2 partię cukru, mieszać, aż cały cukier się rozpuści. Przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zostawić do całkowitego przestudzenia. Następnie połamać na kawałki i włożyć np do termimix'a, zblendować dokładnie, dodać olej, blendować do wytworzenia pasty o żądanej konsystencji. Wyłożyć na spody tart. Ja zużyłam pół porcji, resztę można przechować w słoiku nawet 2 tygodnie.

Ganache z mlecznej czekolady. Śmietanę z cukrem podgrzać, zalać czekoladę, mieszać, aż się rozpuści. Schłodzić do 40*C i dodać masło pokrojone na małe kawałki. Zblendować. Wylać na wierzch tart, wyrównać. Schłodzić, udekorować sprażonymi orzechami laskowymi. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz