Wyjątkowe ciasto krucho-drożdżowe z nadzieniem jabłkowym z orzechami. Rewelacja i w smaku i wyglądzie, wymagają trochę pracy, ale dla chcącego nic trudnego :)
Ciasto krucho-drożdżowe
- 500g mąki
- 150g mleka
- 200g masła
- 20g drożdży
- sól
Nadzienie jabłkowe z orzechami
- 4 jabłka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki pokrojonych orzechów włoskich
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Ciasto krucho-drożdżowe. Mleko delikatnie podgrzać, dodać pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru i mąki, wymieszać, odstawić na 10 min, aż drożdże zaczną pracować. Dodać mąkę, resztę cukru i sól, wyrabiać ciasto. Pod koniec dodać roztopione schodzone masło. Całość wyrobić ręcznie lub mikserem z hakiem. Podzielić na osiem części lub 16 małych. Rozwałkować na kształt kwadratu.
Nadzienie. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce z dużym oczkiem, przełożyć do rondla, dodać cukier orzechy i podsmaży jabłka. W odrobinie wody rozmieszać mąkę i wlać do jabłek, Wymieszać. Przestudzić trochę. Rozkładać na rozwałkowany cieście i składać wg schematu poniżej. Piec w piekarniku nagrzanym do 175*C ok 20 min lub do złotego koloru. Upieczone pospać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz