niedziela, 21 lutego 2021

Kopertki z jabłkami

Wyjątkowe ciasto krucho-drożdżowe z nadzieniem jabłkowym z orzechami. Rewelacja i w smaku i wyglądzie, wymagają trochę pracy, ale dla chcącego nic trudnego :)



Ciasto krucho-drożdżowe
  • 500g mąki
  • 150g mleka
  • 200g masła
  • 20g drożdży
  • sól
Nadzienie jabłkowe z orzechami
  • 4 jabłka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki pokrojonych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Ciasto krucho-drożdżowe. Mleko delikatnie podgrzać, dodać pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru i mąki, wymieszać, odstawić na 10 min, aż drożdże zaczną pracować. Dodać mąkę, resztę cukru i sól, wyrabiać ciasto. Pod koniec dodać roztopione schodzone masło. Całość wyrobić ręcznie lub mikserem z hakiem. Podzielić na osiem części lub 16 małych. Rozwałkować na kształt kwadratu.

Nadzienie. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce z dużym oczkiem, przełożyć do rondla, dodać cukier orzechy i podsmaży jabłka. W odrobinie wody rozmieszać mąkę i wlać do jabłek, Wymieszać. Przestudzić trochę. Rozkładać na rozwałkowany cieście i składać wg schematu poniżej. Piec w piekarniku nagrzanym do 175*C ok 20 min lub do złotego koloru. Upieczone pospać cukrem pudrem. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz