wtorek, 30 marca 2021

Ciasto pomarańczowe

 Ostatnio wrzucałam przepisy wymagające trochę pracy, to robi się szybko, a jest pyszne. Piekłam już wiele razy i zawsze wychodzi super. 



Ciasto pomarańczowe

  • 250g cukru
  • 3 jaja
  • 1 duża pomarańcza
  • 100g masła
  • 130g śmietanki kremówki 30%
  • 250g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Ciasto pomarańczowe. Pomarańczę sparzyć, wyszorować, pokroić na mniejsze kawałki razem ze skórką, zblendować, dodać jajka i cukier, ubijać nad parą, podgrzewając do 37*C aż cukier się rozpuści. Dodać masło i śmietanę, wymieszać. Dodać resztę składników i wymieszać. Przełożyć do formy wyłożonej papierem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C ok 50 min. Sprawdzić patyczkiem konsystencję, jeśli ciasto jest upieczone, patyczek powinien być suchy. Posypać cukrem pudrem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz