środa, 17 lutego 2021

Torcik bezowy z kremem kawowym

 Jak to po tłustym czwartku zostało sporo białek, cóż więc zrobić? Oczywiście bezę. A jeszcze Walentynki, więc zgrało się idealnie. Tym razem postawiłam na bezę dacquoise z kremem kawowym w kształcie serca. 



Beza

  • 210g białek (z ok 6 jaj)
  • szczypta soli
  • 300g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 50g drobno skrojonych orzechów włoskich
Krem kawowy
  • 250g mascarpone
  • 200g śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki cukru 
Beza. Białka ubić na sztywno z dodatkiem soli. Następnie dodawać po łyżce cukru cały czas mieszając (ok 10 min). Kiedy cukier się rozmiesza dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Wymieszać dokładnie. Dodać orzechy i delikatnie przemieszać. Dwie blachy wyłożyć papierem. Od spodu papieru narysować kształt serca, rozsmarować bezę, wierzch posypać orzechami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160*C na 5 min, następnie obniżyć temperaturę do 120*C i piec ok 1,5h. Wyjąć i ostudzić blaty. 

Krem kawowy. Kawę zaparzyć w 1 łyżce wody, wymieszać. Mascarpone, śmietankę  ubijać ok 2 minuty, dodać kawę i cukier, wymieszać. Przełożyć na jeden blat bezowy i przykryć drugim blatem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz