niedziela, 31 stycznia 2021

Tartaletka z galaretką i musem orzechowym

Kruche ciasteczko z  nutką migdałową i mus o smaku orzecha lakowego przełamuje wyraźny smak w postaci galaretki o smaku mango-marakuja.




Tartaletka

  • 90g masła
  • 50g cukru pudru
  • 20g mąki migdałowej
  • 200g mąki
  • małe jajo
  • szczypta soli
Galaretka mango-marakuja
  • 100g puree z mango
  • 100g puree z markui
  • 30g  cukru
  • 4g żelatyny
Mus z orzecha laskowego
  • 100g śmietany 30%
  • 45g orzechów laskowych
  • 150g białej czekolady
  • 350g śmietany 36%
  • 5g żelatyny
Tartaletka. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, zagnieść ciasto. Rozwałkować pomiędzy pergaminami na placek o grubości 2-3mm. Schłodzić w lodówce. Ciastem wyłożyć foremki, z części można wyciąć ciasteczka do dekoracji, mocno schłodzić, piec 170*C ok 15min. Wyjąć z formy, wystudzić. 

Galaretka mango-marakuja. Żelatynę zalać zimą wodą ok 50ml, odstawić, aby napęczniała (ok10 min). Zagotować mango i marakuję z cukrem. Odstawić z ognia, dodać żelatynę, wymieszać, aż żelatyna się rozpuści, schłodzić. Kiedy zacznie lekko tężeć można wyłożyć na przygotowane wcześniej tartaletki. 

Mus z orzecha laskowego. Śmietanę 36% ubić. Żelatynę zalać 50ml zimnej wody, odstawić na 10 min. Orzechy podpiec na patelni, oczyści ze skórki wierzchniej. Przełożyć do wysokiego rondla lub misy. Śmietanę 30% zagotować, zalać, orzechy, dodać żelatynę i czekoladę, zblendować. Odstawić do przestygnięcia, połączyć w etapach z ubitą śmietaną. Przełożyć do worka cukierniczego i udekorować tartaletki. Ozdobić ciasteczkami. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz