Moja wariacja na temat świątecznej tarty. Spód zrobiłam z ciasta na świąteczne ciasteczka spekulatius, do tego płynny karmel, mus orzechowy i dekoracja z ciasteczek spekulatius.
Spód
- 500g mąki
- 300g cukru
- 250g masła
- 100g zmielonych migdałów
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 1/2 łyżeczki zmielonych goździków
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki soli
Płynny karmel
- 140g cukru
- 25g syropu glukozowego
- 150g śmietany 30%
- 25g masła
- 1/2 listka żelatyny w listku 1g
Mus z orzecha laskowego
- 100g śmietany 30%
- 45g zmielonego orzech laskowego
- 150g białej czekolady
- 325g śmietany 36%
- 5g żelatyny w listkach
Spód. Wszystkie składniki przełożyć do miski i zagnieść ciasto. Schłodzić. Połowę ciasta wyłożyć na formę do tarty, z reszty powycinać ciasteczka do dekoracji. Piec w piekarniku nagrzanym do 200*C ok 10 min, aż ciasto się zarumieni. Przestudzić.
Płynny karmel. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. W rondlu podgrzać śmietanę. W drugim wykonać karmel z cukru i syropu. Zalać gorącą śmietaną, mieszać energicznie. Gotować ok 2 min. Odstawić z ognia, dodać masło i odciśniętą z wody żelatynę. Wymieszać dokładnie do połączenia składników. Odstawić do przestygnięcia, następnie wylać na przestygnięty spód tarty.
Mus z orzecha laskowego. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Śmietanę1 podgrzać, śmietanę 2 ubić. Orzechy sprażyć na patelni, zalać gorącą śmietaną i blendować, dodać ćzekoladę i żelatynę, zblendować do połączenie składników. Poczekać, aż masa nie będzie zbyt ciepła, połączyć w dwóch etapach z obitą śmietaną. Mus przełożyć do worka cukierniczego i udekorować tartę. Ozdobić ciasteczkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz