czwartek, 31 grudnia 2020

Tarta z karmelem i musem orzechowym

Moja wariacja na temat świątecznej tarty. Spód zrobiłam z ciasta na świąteczne ciasteczka spekulatius, do tego płynny karmel, mus orzechowy i dekoracja z ciasteczek spekulatius.


Spód

  • 500g mąki
  • 300g cukru
  • 250g masła
  • 100g zmielonych migdałów
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/2 łyżeczki zmielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki soli
Płynny karmel
  • 140g cukru
  • 25g syropu glukozowego
  • 150g śmietany 30%
  • 25g masła
  • 1/2 listka żelatyny w listku 1g
Mus z orzecha laskowego
  • 100g śmietany 30%
  • 45g zmielonego orzech laskowego
  • 150g białej czekolady
  • 325g śmietany 36%
  • 5g żelatyny w listkach
Spód. Wszystkie składniki przełożyć do miski i zagnieść ciasto. Schłodzić. Połowę ciasta wyłożyć na formę do tarty, z reszty powycinać ciasteczka do dekoracji. Piec w piekarniku nagrzanym do 200*C ok 10 min, aż ciasto się zarumieni. Przestudzić.

Płynny karmel. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. W rondlu podgrzać śmietanę. W drugim wykonać karmel z cukru i syropu. Zalać gorącą śmietaną, mieszać energicznie. Gotować ok 2 min. Odstawić z ognia, dodać masło i odciśniętą z wody żelatynę. Wymieszać dokładnie do połączenia składników. Odstawić do przestygnięcia, następnie wylać na przestygnięty spód tarty.

Mus z orzecha laskowego. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Śmietanę1 podgrzać, śmietanę 2 ubić. Orzechy sprażyć na patelni, zalać gorącą śmietaną i blendować, dodać ćzekoladę i żelatynę, zblendować do połączenie składników. Poczekać, aż masa nie będzie zbyt ciepła, połączyć w dwóch etapach z obitą śmietaną. Mus przełożyć do worka cukierniczego i udekorować tartę. Ozdobić ciasteczkami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz