środa, 25 listopada 2020

Tort bezowy Pina colada

 Zostało mi trochę białek, więc się skusiłam i zrobiłam. Obłędny.


Beza

  • 300g białek
  • 440g cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu winnego
Mus ananasowy
  • 1 ananas
  • 2 łyżki cukru
  • sok z 1 cytryny
  • 5 łyżek wiórków kokosowych
Krem kokosowy
  • 200ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki cukru
  • 500g mascarpone


 


Beza. Ubić białka. Pamiętaj, żeby miska i widełki miksera były dobrze odtłuszczone. Dodawaj stopniowo po łyżce cukru cały czas ubijając. Dodać mąkę i ocet. Dokładnie wmieszać. Wyłożyć na papier do pieczenia, uformować dwa krążki. Piec/suszyć w piekarniku nagrzanym do 90*C ok 3h.

Mus ananasowy. Ananas obrać, drobno pokroić, 1/4 część można zostawić do przybrania. Ananas przełożyć do rondla, dodać cukier i sok z cytryny, dusić pod przykryciem następnie zmiksować i podgrzewać, aż sos się zredukuje, dodać kokos, wymieszać, odstawić do ostygnięcia.

Krem kokosowy. Mleko kokosowe gotować z cukrem, aż odparuje i zostanie ok 1/3 gęstego sosu. Odstawić do ostygnięcia. Maskarpaone wymieszać, wlać gorący sos kokosowy i krótko wymieszać  do połączenia składników. 

Upieczony blat bezowy wyłożyć na paterę, rozsmarować mus ananasowy, ułożyć pokrojone cząstki ananasa, rozsmarować krem kokosowy, przykryć drugim blatem bezowym. Inspiracja k
Kwestia smaku. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz