- 300g białek
- 440g cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu winnego
Mus ananasowy
- 1 ananas
- 2 łyżki cukru
- sok z 1 cytryny
- 5 łyżek wiórków kokosowych
Krem kokosowy
- 200ml mleka kokosowego
- 2 łyżki cukru
- 500g mascarpone
Beza. Ubić białka. Pamiętaj, żeby miska i widełki miksera były dobrze odtłuszczone. Dodawaj stopniowo po łyżce cukru cały czas ubijając. Dodać mąkę i ocet. Dokładnie wmieszać. Wyłożyć na papier do pieczenia, uformować dwa krążki. Piec/suszyć w piekarniku nagrzanym do 90*C ok 3h.
Mus ananasowy. Ananas obrać, drobno pokroić, 1/4 część można zostawić do przybrania. Ananas przełożyć do rondla, dodać cukier i sok z cytryny, dusić pod przykryciem następnie zmiksować i podgrzewać, aż sos się zredukuje, dodać kokos, wymieszać, odstawić do ostygnięcia.
Krem kokosowy. Mleko kokosowe gotować z cukrem, aż odparuje i zostanie ok 1/3 gęstego sosu. Odstawić do ostygnięcia. Maskarpaone wymieszać, wlać gorący sos kokosowy i krótko wymieszać do połączenia składników.
Upieczony blat bezowy wyłożyć na paterę, rozsmarować mus ananasowy, ułożyć pokrojone cząstki ananasa, rozsmarować krem kokosowy, przykryć drugim blatem bezowym. Inspiracja k
Kwestia smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz