Ciasto popularne w krajach skandynawskich i zachodniej Europie, przeważnie formuje się je w kształt wieńca. Nadzienie można robić na słodko lub wytrawnie. Nam bardzo zasmakowało w tradycyjnej wersji z cynamonem. Zapach, jaki się unosi w domu podczas pieczenia jest nie do opisania.
Ciasto drożdżowe
- 125ml mleka
- 30g drożdży
- 50g cukru
- 300g mąki
- sól
- 1 jajo
- 50g masła
Nadzienie cynamonowe
- 50g masła
- 60g cukru
- 3 łyżeczki cynamonu
Ciasto drożdżowe. Mleko z cukrem podgrzać, dodać drożdże, zostawić na 10min, aby zaczęły pracować. Do misy wsypać mąkę, sól, miękkie masło i jajo, wlać zaczyn. Wyrobić ciasto. Odstawić na pół godziny do wyrośnięcia.
Nadzienie cynamonowe. Składniki przełożyć do rondelka, rozpuścić na niewielkim ogniu. Wymieszać dokładnie.
Ciasto cienko rozwałkować na prostokąt, rozsmarować nadzienie, zwinąć w roladę, Naciąć wzdłuż i zwinąć. Wierzch posmarować mlekiem, można posypać dodatkowo cynamonem i cukrem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C ok 25 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz