środa, 18 listopada 2020

Kringel

Ciasto popularne w krajach skandynawskich i zachodniej Europie, przeważnie formuje się je w kształt wieńca. Nadzienie można robić na słodko lub wytrawnie. Nam bardzo zasmakowało w tradycyjnej wersji z cynamonem. Zapach, jaki się unosi w domu podczas pieczenia jest nie do opisania. 



Ciasto drożdżowe
  • 125ml mleka
  • 30g drożdży
  • 50g cukru
  • 300g mąki
  • sól
  • 1 jajo
  • 50g masła
Nadzienie cynamonowe
  • 50g masła
  • 60g cukru
  • 3 łyżeczki cynamonu
Ciasto drożdżowe. Mleko z cukrem podgrzać, dodać drożdże, zostawić na 10min, aby zaczęły pracować.  Do misy wsypać mąkę, sól, miękkie masło i jajo, wlać zaczyn. Wyrobić ciasto. Odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. 

Nadzienie cynamonowe. Składniki przełożyć do rondelka, rozpuścić na niewielkim ogniu. Wymieszać dokładnie.

Ciasto cienko rozwałkować na prostokąt, rozsmarować nadzienie, zwinąć w roladę, Naciąć wzdłuż i zwinąć. Wierzch posmarować mlekiem, można posypać dodatkowo cynamonem i cukrem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C ok 25 min. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz