Proste w wykonaniu, a smaczne i efektowne. Zróbcie póki sezon na figi trwa. Ja nie mogłam znaleźć ciastek korzennych więc użyłam zwykłych maślanych i dodałam po łyżeczki cynamonu, imbiru, kardamonu i odrobinę gałki muszkatołowej. Wyszło super.
Spód
- opakowanie ciastek korzennych
- 4 łyżki masła
Masa
- 500g serka mascarpone
- 2 łyżki miodu
- 100g białej czekolady
- 250g śmietanki kremówki 30%
Do dekoracji
- figi
- żurawina świeża
Spód. Ciasteczka zmiksować z płynnym masłem, wyłożyć na spód niedużej tortownicy, uklepać spód i boki, schłodzić w lodówce ok 1h.
Masa. Połowę śmietanki podgrzać i rozpuścić w niej czekoladę. Pozostałą część ubić mikserem, dodać maskarpone, i przestudzoną śmietankę z czekoladą, dodać miód, delikatnie wymieszać. Wylać na spód ciasteczkowy. Wierzch udekorować owocami. Schłodzić kilka godzin w lodówce. Przed podaniem można dodatkowo polać miodem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz