środa, 30 września 2020

Tarta z szynką i fasolką szparagową

 Trochę więcej czasu może zająć przygotowanie, ale warto. Jest pyszna. 



Spód

  • 250g mąki
  • 150g masła
  • 1 jajo
  • szczypta soli
Farsz
  • 230g ugotowanej fasolki szparagowej
  • 100g szynki parmeńskiej 
  • 3 jaja
  • 180g śmietany
  • 80g kremowego serka koziego
  • tymianek
  • sól
  • pieprz
Spód. Z podanych składników zagnieść ciasto. Schłodzić następnie rozwałkować i wyłożyć na formę do tarty, ponakłuwać i piec ok 15min w piekarniku nagrzanym do 180*C.

Farsz. Na podpieczony spód wyłożyć ugotowaną fasolkę ułożyć szynkę. Jaja wymieszać ze śmietaną i przyprawami. wylać na wierzch tarty. Poukładać kawałki sera koziego. Piec tartę dalej ok 30min w temp. 180*C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz