środa, 5 sierpnia 2020

Tarta z budyniem, porzeczkami i bezą

Pyszna tarta, dzięki porzeczkom nie za słodka. 



Spód
  • 300g mąki
  • 100g cukru
  • 180g masła
  • 4 żółtka
Budyń
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 łyżki cukru
  • 500ml mleka
Beza
  • 4 białka
  • 200g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Owoce
  • 500g czerwonej porzeczki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Ciasto. Z podanych składników zagnieść ciasto kruche. Schłodzić w lodówce, następnie wylepić dno i brzegi formy, ponakłuwać i schłodzić jeszcze raz ok 15min. Piec w piekarniku nagrzanym do 170*C ok 25min, aż się zarumieni. Schodzić.

Budyń. Ugotować budyń wg wskazówek na opakowaniu. W międzyczasie przygotować bezę.

Beza. Białka ubić na sztywno, dodawać stopniowo cukier, na koniec mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać. Owoce wymieszać z mąką ziemniaczaną. 

Na schłodzony spód wyłożyć budyń, owoce i bezę. Piec ok 25 min 170*C. Następnie jeszcze ok 15minut podsuszyć bezę w 60*C. Podawać przestudzone.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz