Spód
- 300g mąki
- 100g cukru
- 180g masła
- 4 żółtka
Budyń
- 1 budyń śmietankowy
- 2 łyżki cukru
- 500ml mleka
Beza
- 4 białka
- 200g cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Owoce
- 500g czerwonej porzeczki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Ciasto. Z podanych składników zagnieść ciasto kruche. Schłodzić w lodówce, następnie wylepić dno i brzegi formy, ponakłuwać i schłodzić jeszcze raz ok 15min. Piec w piekarniku nagrzanym do 170*C ok 25min, aż się zarumieni. Schodzić.
Budyń. Ugotować budyń wg wskazówek na opakowaniu. W międzyczasie przygotować bezę.
Beza. Białka ubić na sztywno, dodawać stopniowo cukier, na koniec mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać. Owoce wymieszać z mąką ziemniaczaną.
Na schłodzony spód wyłożyć budyń, owoce i bezę. Piec ok 25 min 170*C. Następnie jeszcze ok 15minut podsuszyć bezę w 60*C. Podawać przestudzone.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz