piątek, 1 maja 2020

Drożdżowe serca z nadzieniem orzechowym

Bardzo smaczne drożdżówki, nadzienie orzechowe robiłam w wersji same orzechy włoskie oraz tak jak jest wg przepisu. Ta wersja jest smaczniejsza, bardziej wyrazista w smaku. 

Drożdżówki z nadzieniem orzechowym

Ciasto
  • 2,5 szklanki mąki 
  •  20g drożdży
  • 160ml mleka
  • 2,5 łyżki cukru
  • jajo
  • szczypta soli
  • 2 łyżki roztopionego masła 
Nadzienie orzechowe 
  • 200g orzechów laskowych
  • 150g orzechów włoskich
  • 100g cukru
  • 200ml śmietany 30%
  • jajo do posmarowania drożdżówek 
Ciasto. Do ciepłego mleka dodajemy cukier drożdże i odrobine mąki, mieszamy, zostawiamy na 10min, aby drożdże zaczęły pracować. Następnie dodajemy pozostałe składniki. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut. Zostawiam na godzinę do wyrośnięcia. 

Nadzienie orzechowe. Orzechy mielimy dodajemy cukier i śmietankę. Mieszamy.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części. Cieniutko wałkujemy, rozsmarowujemy farsz, zwijamy w rulon i zginamy wpół. Nacinamy na zgięciu i rozkładamy tworząc kształt serca. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C ok 20-25min aż drożdżówki będą zarumienione. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz