Bardzo smaczne drożdżówki, nadzienie orzechowe robiłam w wersji same orzechy włoskie oraz tak jak jest wg przepisu. Ta wersja jest smaczniejsza, bardziej wyrazista w smaku.
Drożdżówki z nadzieniem orzechowym |
Ciasto
- 2,5 szklanki mąki
- 20g drożdży
- 160ml mleka
- 2,5 łyżki cukru
- jajo
- szczypta soli
- 2 łyżki roztopionego masła
Nadzienie orzechowe
- 200g orzechów laskowych
- 150g orzechów włoskich
- 100g cukru
- 200ml śmietany 30%
- jajo do posmarowania drożdżówek
Ciasto. Do ciepłego mleka dodajemy cukier drożdże i odrobine mąki, mieszamy, zostawiamy na 10min, aby drożdże zaczęły pracować. Następnie dodajemy pozostałe składniki. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut. Zostawiam na godzinę do wyrośnięcia.
Nadzienie orzechowe. Orzechy mielimy dodajemy cukier i śmietankę. Mieszamy.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części. Cieniutko wałkujemy, rozsmarowujemy farsz, zwijamy w rulon i zginamy wpół. Nacinamy na zgięciu i rozkładamy tworząc kształt serca. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C ok 20-25min aż drożdżówki będą zarumienione.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz