piątek, 28 lutego 2020

Krem orzechowo-czekoladowy

Tej zimy w naszej Willa Maciejka to prawdziwy hit. Pasuje de zwykłej bułeczki, placuszków, racuchów, naleśników. Można też go po prostu wyjadać łyżeczką. Prosty skład, szybkie wykonanie.




Składniki
  • 90g cukru pudru
  • 60g orzechów laskowych 
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 70g masła
  • 100 ml mleka
Orzechy bardzo drobno zmielić. Do rondelka wlać mleko, dodać masło, pokrojoną w kostkę czekoladę (im większa zawartość miazgi kakaowej tym lepiej) cukier i zmielone orzechy. Podgrzewać mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Przelać do słoiczka. Schłodzone przechowywać w lodówce. 
Fot. Malwina Sonnenburg 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz