piątek, 17 stycznia 2020

Kruche ciastka z powidłami

Właściwie, to nie ciastka kruche, a drożdżowe. Chrupkie z wierzchu, a mięciutkie w środku.

Kruche ciastka z powidłami



Składniki

  • 1/4 szklanka ciepłego mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 100 g masła
  • 300 g mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 2 łyżki cukru pudru + do posypania
  •  powidła śliwkowych lub marmolada

Do kubka z ciepłym mlekiem dodać drożdże, szczyptę cukru i dokładnie rozetrzeć. Odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Masło pokroić w kosteczkę i rozetrzeć palcami razem z mąką. Jajko ubić z cukrem pudrem, dodać je do mąki z tłuszczem. Wlać drożdże oraz dodać cukier wanilinowy. Wszystko wymieszać i połączyć w jednolite ciasto. Wyrabiać je przez około 10 minut, aż będzie gładkie i nie będzie się kleić. Przełożyć do miski, przykryć folią i  odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Ciasto podzielić na 2 części i kolejno rozwałkowywać je na cienkie placki. Kroić na kwadraty o boku ok. 7 - 8 cm. Na środek nakładać po łyżeczce powideł lub marmolady. Zawinąć jeden róg kwadratu na nadzienie, następnie przeciwległy róg zawinąć pod spód ciasteczka. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Wstawić blaszkę do piekarnika i piec na złoty kolor przez ok. 10 minut. Powtórzyć z resztą ciasta. Gotowe ciasteczka posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz