Kruche ciastka z powidłami |
Składniki
- 1/4 szklanka ciepłego mleka
- 25 g świeżych drożdży
- 100 g masła
- 300 g mąki
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 2 łyżki cukru pudru + do posypania
- powidła śliwkowych lub marmolada
Do kubka z ciepłym mlekiem dodać drożdże, szczyptę cukru i dokładnie rozetrzeć. Odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Masło pokroić w kosteczkę i rozetrzeć palcami razem z mąką. Jajko ubić z cukrem pudrem, dodać je do mąki z tłuszczem. Wlać drożdże
oraz dodać cukier wanilinowy. Wszystko wymieszać i połączyć w jednolite
ciasto. Wyrabiać je przez około 10 minut, aż będzie gładkie i nie będzie się
kleić. Przełożyć do miski, przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na
ok. 1 godzinę. Ciasto podzielić na 2 części i kolejno rozwałkowywać je na cienkie
placki. Kroić na kwadraty o boku ok. 7 - 8 cm. Na środek nakładać po łyżeczce
powideł lub marmolady. Zawinąć jeden róg kwadratu na nadzienie,
następnie przeciwległy róg zawinąć pod spód ciasteczka. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Wstawić blaszkę do piekarnika i piec na złoty kolor przez ok. 10 minut. Powtórzyć z resztą ciasta. Gotowe ciasteczka posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz