Kora orzechowa |
- 100g rodzynek
- 200g orzechów
- 100g wiórków kokosowych
- 4 łyżki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 8 jajek
- 200g cukru
Krem i przełożenie ciasta
- 1 puszka brzoskwiń
- 5 łyżek cukru
- 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
- 2 opakowania galaretki brzoskwiniowej
- 300g masła
- 2 opakowania delicji
- 1/4 szklanki rumu
- 1/4 szklanki zaparzonej kawy
Ciasto. Rodzynki sparzyć. Orzechy zmielić, wymieszać z wiórkami kokosowymi, 3 łyżkami mąki, proszkiem do pieczenia oraz z odsączonymi rodzynkami. 8 białek ubić na sztywną pianę. Następnie cały czas ubijając dodawać stopniowo 200 g cukru, później stopniowo 3 żółtka (resztę odłożyć do kremu). Na koniec wymieszać. Masę podzielić na 2 części i wylać do 2 form o wymiarach 20 x 30 cm, wyłożonych papierem do pieczenia. Piec pojedynczo w piekarniku nagrzanym do 160*C ok. 35 minut każdy blat.
Krem. Brzoskwinie wyjąć z syropu, syrop zagotować z 5 łyżkami cukru oraz z 1 i 3/4 szklanki wody. Budynie wymieszać z resztą mąki i rozpuścić w 3/4 szklanki wody, następnie zmiksować z pozostałymi 5 żółtkami i wlać do wrzącego syropu. Mieszając zagotować. Ostudzić. Galaretki przygotować zgodnie z instrukcją w mniejszej ilości wody ok 800ml. Po rozpuszczeniu całkowicie ostudzić. Masło ucierać przez ok. 3 minuty, następnie dalej ubijać stopniowo dodawać budyń. Pierwszy placek ciasta włożyć do formy i posmarować go połową kremu. Następnie ułożyć delicje, nasączyć je kawą wymieszaną z rumem i lekko wcisnąć w krem. Kilka łyżek kremu odłożyć, resztę rozsmarować. Przykryć drugim plackiem i posmarować pozostałym kremem (również do samych brzegów blaszki). Wstawić do lodówki. Ostudzoną galaretkę wstawić na około pół godziny do lodówki aby zaczęła tężeć. Na cieście wyłożyć pokrojone na plasterki brzoskwinie i zalać tężejącą, ale ciągle płynną galaretką. Wstawić do lodówki aż do całkowitego stężenia galaretki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz