wtorek, 31 grudnia 2019

Kora orzechowa

Na koniec roku, przepis na znane i smaczne ciasto. Piekłam już ponad miesiąc temu, ale jakoś brakowało czasu, żeby "wrzucić post".

Kora orzechowa 
Ciasto
  • 100g rodzynek
  • 200g orzechów
  • 100g wiórków kokosowych
  • 4 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 8 jajek
  • 200g cukru
Krem i przełożenie ciasta 
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 5 łyżek cukru
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
  • 2 opakowania galaretki brzoskwiniowej
  • 300g masła
  • 2 opakowania delicji
  • 1/4 szklanki rumu
  • 1/4 szklanki zaparzonej kawy
Ciasto. Rodzynki sparzyć. Orzechy zmielić, wymieszać z wiórkami kokosowymi, 3 łyżkami mąki, proszkiem do pieczenia oraz z odsączonymi rodzynkami. 8 białek ubić na sztywną pianę. Następnie cały czas ubijając dodawać stopniowo 200 g cukru, później stopniowo 3 żółtka (resztę odłożyć do kremu). Na koniec wymieszać. Masę podzielić na 2 części i wylać do 2 form o wymiarach 20 x 30 cm, wyłożonych papierem do pieczenia. Piec pojedynczo w piekarniku nagrzanym do 160*C ok. 35 minut każdy blat.

Krem. Brzoskwinie wyjąć z syropu, syrop zagotować z 5 łyżkami cukru oraz z 1 i 3/4 szklanki wody. Budynie wymieszać z resztą mąki i rozpuścić w 3/4 szklanki wody, następnie zmiksować z pozostałymi 5 żółtkami i wlać do wrzącego syropu. Mieszając zagotować. Ostudzić. Galaretki przygotować zgodnie z instrukcją w mniejszej ilości wody ok 800ml. Po rozpuszczeniu całkowicie ostudzić. Masło ucierać przez ok. 3 minuty, następnie dalej ubijać stopniowo dodawać budyń. Pierwszy placek ciasta włożyć do formy i posmarować go połową kremu. Następnie ułożyć delicje, nasączyć je kawą wymieszaną z rumem i lekko wcisnąć w krem. Kilka łyżek kremu odłożyć, resztę rozsmarować. Przykryć drugim plackiem i posmarować pozostałym kremem (również do samych brzegów blaszki). Wstawić do lodówki. Ostudzoną galaretkę wstawić na około pół godziny do lodówki aby zaczęła tężeć. Na cieście wyłożyć pokrojone na plasterki brzoskwinie i zalać tężejącą, ale ciągle płynną galaretką. Wstawić do lodówki aż do całkowitego stężenia galaretki. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz