sobota, 30 listopada 2019

Kolorowy sernik

Sernik inaczej, czemu nie? Tym razem występuje jako przełożenie ciasta, zamiast kremu. Przy wykonaniu nie miałam w domu kisielu więc ciasto podzieliłam tylko na 3 części, ale i tak było super. Przepis na dużą blachę.


Kolorowy sernik



Ciasto
  • 350g masła
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 9 jaj
  • 9 łyżek oliwy
  • 3 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 1 kisiel czerwony 
  • 1/2 szklanka maku
  • 1/2 szklanki wiórek kokosowych
Masa serowa
  • 800g zmielonego twarogu
  • 1 szklanka cukru
  • 250g masła
  • 4 żółtka
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 1/2 szklanki mleka
Ciasto. Masło utrzeć  cukrem, dodając stopniowo żółtka, oliwę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać pianę ubitą z białek. Ciasto podzielić na 4 części. Do jedne dodać kakao, do drugiej kisiel, do trzeciej mak i do czwartej wiórki kokosowe. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180*C. Układać naprzemiennie wszystkie rodzaje ciasta, wyrównać. Piec ok 1h, do suchego patyczka, ostudzić, przekroić na dwa placki. 

Masa serowa. Masło roztopić, dodać ser i wymieszany z cukrem i żółtkami. Zagotować stale mieszając. W mleku rozmieszać budynie i wlać do gotującej się masy serowej, cały czas mieszając. Lekko zagotować. ciepłą masę serową rozłożyć na jednej części ciasta i przykryć drugą częścią ciasta, wierzch osypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz