wtorek, 15 października 2019

Kruche ciasto z orzechami i śliwkami

Pełne smaku ciasto kruche orzechowe z dodatkiem śliwek. Rewelacja.

 
Kruche ciasto z orzechami i śliwkami 

Orzechowe kruche ciasto

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 115 g masła
  • pół szklanki cukru trzcinowego 
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • pół szklanki drobno posiekanych orzechów laskowych

Nadzienie śliwkowe

  • 600 g śliwek, pokrojonych w ćwiartki lub grubsze plasterki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru

Orzechowe kruche ciasto. W naczyniu wymieszać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sól i cynamon. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło i wyrobić z mąką. Dodać jajko, wanilię, cukier, orzechy i wyrobić do połączenia. Ciasto podzielić na 2 części: 2/3 (na spód) i 1/3 (na górę).

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć 2/3 ciasta, wklepać w dno i wyrównać. W osobnym naczyniu wymieszać składniki na nadzienie i wyłożyć na spód ciasta. Na wierzch pokruszyć pozostałą 1/3 ciasta.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 35 minut lub do zarumienienia ciasta i wyraźnego gotowania się nadzienia śliwkowego. Wyjąć i całkowicie wystudzić. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem. Inspiracja Moje wypieki.

Kruche ciasto z orzechami i śliwkami 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz