Kruche ciasto z orzechami i śliwkami |
Orzechowe kruche ciasto
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- pół łyżeczki cynamonu
- 115 g masła
- pół szklanki cukru trzcinowego
- 1 jajko
- pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
- pół szklanki drobno posiekanych orzechów laskowych
Nadzienie śliwkowe
- 600 g śliwek, pokrojonych w ćwiartki lub grubsze plasterki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru
Orzechowe kruche ciasto. W naczyniu wymieszać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sól i cynamon. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło i wyrobić z mąką. Dodać jajko, wanilię, cukier, orzechy i wyrobić do połączenia. Ciasto podzielić na 2 części: 2/3 (na spód) i 1/3 (na górę).
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć 2/3 ciasta, wklepać w dno i wyrównać. W osobnym naczyniu wymieszać składniki na nadzienie i wyłożyć na spód ciasta. Na wierzch pokruszyć pozostałą 1/3 ciasta.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 35 minut lub do zarumienienia ciasta i wyraźnego gotowania się nadzienia śliwkowego. Wyjąć i całkowicie wystudzić. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem. Inspiracja Moje wypieki.
Kruche ciasto z orzechami i śliwkami |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz