piątek, 25 maja 2018

Ślimaki z budyniem i rodzynkami

Mięciutkie puszyste ciasto i budyń z rodzynkami. Ja uwielbiam.

Porcji 30; 1 sztuka ok 180kcal

Ślimaki z budyniem i rodzynkami 

Ciasto drożdżowe
  • 350ml mleka
  • 30g cukru
  • 25g drożdży
  • szczypta soli
  • 1 jajo
  • 100ml oleju
  • 200g mąki krupczatki
  • 400g mąki pszennej
  • 1 łyżka octu
Budyń
  • 750ml mleka
  • 80g cukru
  • 2 budynie
  • cukier waniliowy
  • 80g masła
  • 50g rodzynek
Ciasto drożdżowe. Mleko delikatnie podgrzać, dodać pokruszone drożdże cukier i sól. Zostawić w ciepłym miejscu, żeby drożdże zaczęły pracować. Do miski przesiać obie mąki, wlać rozczyn, olej, dodać jajo i ocet. Wyrobić ciasto, aż zacznie odchodzić od ręki. Odstawić na ok pół godziny, aż podwoi objętość. W międzyczasie przygotować budyń.

Budyń. Ugotować budyń. Do gorącego dodać masło i rodzynki, wymieszać. Odstawić do przestudzenia, co jakiś czas  mieszać, aby nie utworzył się kożuch. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na deskę podsypana mąką. Rozwałkować na prostokąt o grubości ok 1cm. wlać budyń i równomiernie rozsmarować, zostawiając miejsce z brzegu. Zwinąć roladę, kroić plastry ok 1cm. Położyć na blaszce wyłożonej papierem. Zostawić na 10 min. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C ok 25 min aż się lekko zarumienią. 

Drożdżówka z budyniem 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz