wtorek, 15 maja 2018

Puszysty placek drożdżowy z rabarbarem

Taki prosty, a tak pyszny. Kruszonkę przeważnie robię z innych proporcji, ta tutaj ma sporo tłuszczu i na upieczonym cieście tworzy rodzaj chrupiącej, słodkiej skorupki.

Porcje 24; 1 porcja ok 315kcal
Drożdżowe z rabarbarem 


Ciasto drożdżowe
  • 100g drożdży
  • 1 szklanka cukru pudru 
  • 4 jaja
  • 3/4 szklanki mleka 
  • 1 szklanka oleju 
  • szczypta soli 
  • 4 szklanki mąki 
  • 4 laski rabarbaru 
Kruszonka 
  • 1 szklanka cukru pudru 
  • 1 szklanka mąki 
  • 250g masła 
Ciasto drożdżowe. Składniki ciasta drożdżowego przełożyć do miski. Wymieszać. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem. Wyrównać powierzchnię, poukładać umyty pokrojony rabarbar. 

Kruszonka. Składniki utrzeć w mikserze. Powstałą kruszonką posypujemy ciasto. Po 10 min wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160*C. Piec ok 1h, aż boki ciasta będą dostawać od blachy.

Drożdżowe z rabarbarem

Drożdżowe z rabarbarem 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz