czwartek, 10 maja 2018

Babcine rożki z twarogiem

Bardzo mięciutkie, puszyste ciasto drożdżowe. Twarożek jest delikatny i nie wypływa ze środka, dzięki dodaniu łyżki mąki krupczatki.

Porcji 30; 1 sztuka/porcja ok 210kcal 
Babcine rożki z twarogiem

Ciasto drożdżowe
  • 500g mąki
  • 150ml oleju
  • 2 żółtka
  • 300ml mleka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 42g drożdży
  • szczypta soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie twarogowe
  • 350g twarogu
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka mąki krupczatki
  • skórka otarta z cytryny
  • 50g rodzynek
  • cukier waniliowy
Dodatkowo
  • jajo
  • cukier puder
Ciasto drożdżowe. Mleko delikatnie podgrzać z cukrem, dodać drożdże. Wymieszać, odstawić na ok 10 min, aby podrosły. do miski wsypać mąkę, dodać pozostałe składniki, wlać rozczyn. Dokładnie wymieszać ciasto przez kilka minut, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na min 1h. 

Nadzienie twarogowe. Twaróg zmielić. Przełożyć do miseczki, wymieszać z pozostałymi składnikami.
Wyrośnięte cisto podzielić na 5. Każdą część rozwałkować na kształt koła. Pokroić na 6 części. Na każdej układać łyżeczkę nadzienia, zwijać rogaliki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem. Zostawić na chwilę do wyrośnięcia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C na złoty kolor ok 25 minut. Posypać cukrem pudrem. 

Drożdżówki z twarogiem 

Drożdżówki z twarogiem 


2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Tak, spokojnie można spakować jako drugie śniadanie, czy przekąskę.

      Usuń