niedziela, 30 lipca 2017

Sernik z jagodami

Pyszny serniczek na kruchym spodzie. Aksamitny serek i cudowne jagody.

Sernik z jagodami

Spód
  • 100 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 g zimnego masła
  • 1 żółtko
Masa serowa
  • 500 g twarogu 
  • 250 g mascarpone
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 jajko
Dodatkowo
  • 300 g jagód
Spód. Na stolnicę wsypać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Siekać składniki nożem, aż powstanie drobna kruszonka. Dodać żółtko i szybko zagnieść składniki w jednolite ciasto. Wylepić nim spód oraz ok. 1,5 cm boków formy, wstawić do lodówki na ok. 15 minut. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Formę z ciastem wstawić do piekarnika i piec na złoty kolor przez ok 15min.

Masa serowa. Do misy miksera włożyć wszystkie składniki, zmiksować na średnich obrotach miksera, krótko, do połączenia się składników. Na podpieczony spód wyłożyć masę serową, na wierzchu, równomiernie po całej powierzchni rozsypać jagody. Wstawić do piekarnika i piec przez 40 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Schłodzić w lodówce. Inspiracja Kwestia Smaku. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz