poniedziałek, 27 października 2025

Sernik z żelką śliwkową

U mnie w ogrodzie jeszcze węgierki na drzewie,  więc póki sie da korzystać trzeba ze świeżych owoców. Sam sernik można zrobić pół na pół z twarogu i mascarpone, będzie wtedy delikatniejszy. Ja mam dużo swojskiego twargu, więc z takiego robię. 🫣




Spód

  • 200g herbatników maślanych 
  • 30g masła 
Sernik
  • 1kg twarogu
  • 350g cukru
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
  • Skórka otarta z cytryny 
  • 5 jajek 
Żelka śliwkowa
  • 600g śliwek
  • 120g cukru 
  • 15g żelatyny
  • 75g wody
  • kwasek cytrynowy
Spód. Ciastka rozdrobnić, wymieszać z masłem, wyłożyć na dno tortownicy (ok 30cm) równomiernie rozłożyć i docisnąć łyżką.

Sernik. Twaróg zmielić na gładko, dodawać pokolei wszystkie składniki a na koniec po 1 jajku. Przelać do foremki delikatnie. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C ok 15 min, następnie zmniejszyć temperaturę do 120*C i piec jeszcze 90min. Zostawić do ostygnięcia.

Żelka śliwkowa. Umyte i obrane śliwki zagotować z cukrem. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do lodówki, by napęczniała. Zagotowane śliwki zmiksować, dodać szczyptę kwasku cytrynowego i napęczniałą żelatynę. Dobrze wymieszać. Schłodzić do ok 40*C i przelać na zimny sernik. Schłodzić w lodówce,do całkowitego stężenia żelki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz