Bardzo pyszne, polecam zrobić póki są świeże jeżyny.
Ciasto
- 500g mąki
- 190g mleka
- 50g drożdży
- 2 jaja
- 120g cukru
- 70g masła
Nadzienie
- 500g twarogu
- 1 jajo
- 1 cukier waniliowy
- 80g cukru pudru
- 1 budyń waniliowy bez cukru
- 40g masła
- Jeżyny
Kruszonka
- 50g masła
- 50g cukru
- 50g zmielonych orzechów włoskich
- 50g mąki
- 50g płatków owsianych
Kruszonka. Z podanych składników zagnieść kruszonkę. Włożyć do lodówki.
Nadzienie. Twaróg zmielić, dodać wszystkie składniki prócz jeżyny, wymieszać, przełożyć do worka cukierniczego z końcówką gwiazdki.
Ciasto. Mleko, cukier i drożdże delikatnie podgrzać. Odstawić na 10 min. Mąkę wsypać do misy dodać zaczyn i pozostałe składniki. Wymieszać ciasto, odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi objętość. Następnie podzielić ciasto na 20 równych kawałków, uformować kulki, rozpłaszczyć, można posmarować roztrzepanym jajkiem. Wycisnąć nadzienia, ułożyć jeżyny, posypać kruszonką. Zostawić na ok 15 min, aby trochę podrosły. Piec ok 25min w piekarniku nagrzanym do 180*C. Upieczone i delikatnie przestudzone można polać lukrem.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz