czwartek, 31 lipca 2025

Sernik cytrynowy z musem miętowy

 Rewelacyjne połączenie smaków. 



Spód

  • 200g ciastek maślanych
  • 2 łyżki masła
Sernik cytrynowy 
  • 500g twarogu 
  • 500g mascarpone 
  • sok z 2 cytryn
  • skórka z 2 cytryny
  • 45g mąki ziemniaczanej
  • 370g cukru
  • 5 jaj
Mus miętowy
  • 2 pęczki listków miętowych
  • 60g cukru
  • łyżka żelatyny 
  • 500ml śmietany kremówki 
Spód. Ciastka zmielić, dodać masło, wymieszać, rozłożyć na spodzie blaszki ok 25cm. Wyrównać, włożyć do lodówki.

Sernik cytrynowy. Twaróg dokladnie zmielić, dodać mascarpone, wymieszać, dodać sok i skórkę z cytryny, dobrze wymieszać, dodać mąkę i cukier, wmieszać. Dodawać po 1 jajku i krótko mieszać. Wylać na schłodzony spód. Włożyć do nagrzanrgo do 175*C piekarnika na 15min. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120*C i piec jeszcze 90min. Wyjąć, wystudzić.

Mus miętowy. Listki mięty umyć, z odrobiną wody zmielić malakserem. Dobrze wycisnąć przez sitko o drobnych oczkach. Żelatynę zalać 3 lyzkami zimnej wody, odstawić do lodowki, aby napęczniała. Kiedy sernik jest już upieczony i schłodzony, rozpuścić żelatynę w mikrofalówce, wlać sok miętowy, wymieszać, dolać ok 100ml smietanki wymieszać. Resztę  śmietanki w międzyczasie ubić i wlewać rozpuszczoną Żelatynę z sokirm miętowym. Wymieszać, wylać na schłodzony sernik i włożyć do lodówki na min 1h. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz