Rewelacyjne połączenie smaków.
Spód
- 200g ciastek maślanych
- 2 łyżki masła
Sernik cytrynowy
- 500g twarogu
- 500g mascarpone
- sok z 2 cytryn
- skórka z 2 cytryny
- 45g mąki ziemniaczanej
- 370g cukru
- 5 jaj
Mus miętowy
- 2 pęczki listków miętowych
- 60g cukru
- łyżka żelatyny
- 500ml śmietany kremówki
Spód. Ciastka zmielić, dodać masło, wymieszać, rozłożyć na spodzie blaszki ok 25cm. Wyrównać, włożyć do lodówki.
Sernik cytrynowy. Twaróg dokladnie zmielić, dodać mascarpone, wymieszać, dodać sok i skórkę z cytryny, dobrze wymieszać, dodać mąkę i cukier, wmieszać. Dodawać po 1 jajku i krótko mieszać. Wylać na schłodzony spód. Włożyć do nagrzanrgo do 175*C piekarnika na 15min. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120*C i piec jeszcze 90min. Wyjąć, wystudzić.
Mus miętowy. Listki mięty umyć, z odrobiną wody zmielić malakserem. Dobrze wycisnąć przez sitko o drobnych oczkach. Żelatynę zalać 3 lyzkami zimnej wody, odstawić do lodowki, aby napęczniała. Kiedy sernik jest już upieczony i schłodzony, rozpuścić żelatynę w mikrofalówce, wlać sok miętowy, wymieszać, dolać ok 100ml smietanki wymieszać. Resztę śmietanki w międzyczasie ubić i wlewać rozpuszczoną Żelatynę z sokirm miętowym. Wymieszać, wylać na schłodzony sernik i włożyć do lodówki na min 1h.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz