środa, 30 kwietnia 2025

Placek drożdżowy z rabarbarem

 Sezon na rabarbar w pełni, więc koniecznie trzeba korzystać. Ciasto jest lekkie, nie za słodkie. 


Ciasto drożdżowe

  • 360g mąki + 2 łyżki 
  • 3 żółtka 
  • 200 ml mleka
  • 40g drożdży
  • 60g cukru pudru + 1 łyżeczka 
  • opakowanie cukru waniliowego 
  • 125g roztopionego masła 
  • szczypta soli 
Kruszonka
  • 125g masła 
  • 60g cukru pudru
  • cukier waniliowy 
  • 180g mąki 
Dodatkowo
  • 4 dłuższe kawałki rabarbaru lub 6 mniejszych
  • 1 łyżka cukru 
  • 1 łyżeczka cynamonu
Ciasto drożdżowe. Mleko podgrzać, dodać 2 łyżki mąki, łyżeczkę cukru pudru i drożdże. Wymieszać, zostawić na 10 min aż zaczyn zacznie pracować. Dodać żółtka, cukier, cukier waniliowy, mąkę. Wymieszać. Dodać przestudzone masło i mieszać,  aż masło wchłonie się w ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.

Kruszonka. Z podanych składników zagnieść kruszonkę, Odstawić do lodówki.

Rabarbar umyć, pokroić, dodać cukier i cynamon. Wymieszać. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem, rozłożyć  rabarbar, przykryć kruszonką. Odstawić, żeby trochę podrosło. Piekarnik nagrzać do 180*C. Piec ok 50 min

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz