Sezon na rabarbar w pełni, więc koniecznie trzeba korzystać. Ciasto jest lekkie, nie za słodkie.
Ciasto drożdżowe
- 360g mąki + 2 łyżki
- 3 żółtka
- 200 ml mleka
- 40g drożdży
- 60g cukru pudru + 1 łyżeczka
- opakowanie cukru waniliowego
- 125g roztopionego masła
- szczypta soli
Kruszonka
- 125g masła
- 60g cukru pudru
- cukier waniliowy
- 180g mąki
Dodatkowo
- 4 dłuższe kawałki rabarbaru lub 6 mniejszych
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
Ciasto drożdżowe. Mleko podgrzać, dodać 2 łyżki mąki, łyżeczkę cukru pudru i drożdże. Wymieszać, zostawić na 10 min aż zaczyn zacznie pracować. Dodać żółtka, cukier, cukier waniliowy, mąkę. Wymieszać. Dodać przestudzone masło i mieszać, aż masło wchłonie się w ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.
Kruszonka. Z podanych składników zagnieść kruszonkę, Odstawić do lodówki.
Rabarbar umyć, pokroić, dodać cukier i cynamon. Wymieszać. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem, rozłożyć rabarbar, przykryć kruszonką. Odstawić, żeby trochę podrosło. Piekarnik nagrzać do 180*C. Piec ok 50 min
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz