poniedziałek, 4 września 2023

Magdalenki z lawendą

    Bardzo lubię niecodzienne smaki stąd pomysł na lawendowe magdalenki. Robiłam również sernik lawendowy, latem był też tort musowy z kwiatami czarnego bzu, tort cytrynowo- miętowy. Lubicie takie nowości, czy raczej wolicie zostać przy sprawdzonych smakach? 


Składniki

  • 150g jajek (3 sztuki M)
  • 100g cukru
  • 55g miodu
  • 135g roztopionego masła
  • 1 łyżeczka pdp
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki kwiatów lawendy
  • tabliczka białej czekolady
Jaja z cukrem i miodem ubić na puszystą masę, Mąkę przesiać wymieszać z proszkiem dp, solą i lawendą, partiami wsypywać do ubitych jajek, delikatnie wymieszać. Na koniec dodać roztopione, schłodzone masło, wymieszać. Wypełnić foremki do magdalenek. Piec w piekarniku nagrzanym do 160*C ok 15 min aż do zarumienienia. Przestudzić, wyjąć.  Czekoladę rozpuścić, nakładać ok 1 łyżeczkę do czystych foremek w których piekły się magdalenki, wcisnąć ciastko i zostawić do zastygnięcia czekolady. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz