piątek, 9 czerwca 2023

Sernik kokosowy z curdem cytryna-marakuja

 Za długo była cisza na blogu, ale dzisiaj podrzucam Wam przepis na mega pyszny serniczek. Blaszka duża 26-28cm.




Spód

  • 260g czekoladowych ciasteczek 
  • 80g roztopionego masła
Sernik
  • 1kg twarogu
  • 250g mascarpone
  • 200g kokosu
  • 6 jajek
  • 400ml mleka kokosowego
  • 350g cukru
Curd cytryna-marakuja
  • 30g soku z cytryny 
  • 100g puree marakuja
  • 3 jaja
  • 170g cukru
  • 70g masła
  • 2g żelatyny + 10g wody
Spód. Ciasteczka rozdrobnić w malakserze dodać roztopione masło, wymieszać, wyłożyć na spód i boki tortownicy, dobrze docisnąć.

Sernik. Twaróg zmielić dokładnie, kokos dobrze rozdrobnić w malakserze, najlepiej do konsystencji pasty, dodać do twarogu razem z cukrem i mlekiem kokosowym, wymieszać, dodawać po 1 jajku, dokładnie ale krótko mieszać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160*C na ok 1,5h. Ostudzić.

Curd cytryna-marakuja. Żelatynę zalać wodą i odstawić do lodówki na 10min. Pozostałe składniki, bez masła dodać do rondelka, wymieszać i podgrzewać stale mieszając, aż zgęstnieje, Dodać masło i żelatynę wymieszać i przelać na sernik. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz