Za długo była cisza na blogu, ale dzisiaj podrzucam Wam przepis na mega pyszny serniczek. Blaszka duża 26-28cm.
Spód
- 260g czekoladowych ciasteczek
- 80g roztopionego masła
Sernik
- 1kg twarogu
- 250g mascarpone
- 200g kokosu
- 6 jajek
- 400ml mleka kokosowego
- 350g cukru
Curd cytryna-marakuja
- 30g soku z cytryny
- 100g puree marakuja
- 3 jaja
- 170g cukru
- 70g masła
- 2g żelatyny + 10g wody
Spód. Ciasteczka rozdrobnić w malakserze dodać roztopione masło, wymieszać, wyłożyć na spód i boki tortownicy, dobrze docisnąć.
Sernik. Twaróg zmielić dokładnie, kokos dobrze rozdrobnić w malakserze, najlepiej do konsystencji pasty, dodać do twarogu razem z cukrem i mlekiem kokosowym, wymieszać, dodawać po 1 jajku, dokładnie ale krótko mieszać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160*C na ok 1,5h. Ostudzić.
Curd cytryna-marakuja. Żelatynę zalać wodą i odstawić do lodówki na 10min. Pozostałe składniki, bez masła dodać do rondelka, wymieszać i podgrzewać stale mieszając, aż zgęstnieje, Dodać masło i żelatynę wymieszać i przelać na sernik.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz