sobota, 19 marca 2022

Bułeczki z jabłkami i brzoskwinią

    Mega pysze słodkie bułeczki śniadaniowe. Ciasto jest pyszne, bardzo maślane. Robiłam wersje z różnymi nadzieniami, każde jest dobre. Z podanych składników wyjdzie ok 16 szt.

Ciasto

  • 330g mąki
  • 200g masła
  • 10g drożdży
  • 50ml wody
  • 2 łyżki cukru
  • 100g śmietany
  • szczypta soli
  • 2 łyżki soku z cytryny
Farsz
  • 4 jabłka
  • 250g brzoskwiń z puszki 
  • 2 łyżki soku z cytryny 
  • 1 łyżka cukru
  • 100ml syropu brzoskwiniowego 
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Dodatki
  • 1 jajo
  • cukier trzcinowy
Ciasto. Z podanych składników zagnieść ciasto, owinąć folią i schłodzić w lodowce min 1h.
Farsz. Jabłka obrać i pokroić w kostkę, przełożyć do rondelka, dodać sok z cytryny i cukier i smażyć ok 10min. Dodać pokrojone brzoskwinie i podsmażyć chwilkę razem. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z syropem i wlać do owoców. Zagotować, wystudzić.

Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok 0,5mm, wyciąć 16 kwadratów. Na środek każdego ułożyć farsz, można ponacinać, złożyć w trójkąt. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem trzcinowym. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C ok 20-25 min, aż będą zarumienione. Inspiracja "Pyszne czy przepysznie". 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz