Mega pysze słodkie bułeczki śniadaniowe. Ciasto jest pyszne, bardzo maślane. Robiłam wersje z różnymi nadzieniami, każde jest dobre. Z podanych składników wyjdzie ok 16 szt.
Ciasto
- 330g mąki
- 200g masła
- 10g drożdży
- 50ml wody
- 2 łyżki cukru
- 100g śmietany
- szczypta soli
- 2 łyżki soku z cytryny
Farsz
- 4 jabłka
- 250g brzoskwiń z puszki
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka cukru
- 100ml syropu brzoskwiniowego
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Dodatki
- 1 jajo
- cukier trzcinowy
Ciasto. Z podanych składników zagnieść ciasto, owinąć folią i schłodzić w lodowce min 1h.
Farsz. Jabłka obrać i pokroić w kostkę, przełożyć do rondelka, dodać sok z cytryny i cukier i smażyć ok 10min. Dodać pokrojone brzoskwinie i podsmażyć chwilkę razem. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z syropem i wlać do owoców. Zagotować, wystudzić.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok 0,5mm, wyciąć 16 kwadratów. Na środek każdego ułożyć farsz, można ponacinać, złożyć w trójkąt. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem trzcinowym. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C ok 20-25 min, aż będą zarumienione. Inspiracja "Pyszne czy przepysznie".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz