piątek, 29 kwietnia 2022

Tartaletki pistacjowo-malinowe

 To są te przepisy, które wymagają trochę czasu, ale zawsze znajdzie się okazja, żeby przygotować coś specjalnego. Z przepisu wychodzi ok 10 tart średnicy 7mm.



Ciasto kruche

  • 50g masła
  • 1 jajo (50g)
  • 50g cukru
  • 50g mąki migdałowej
Frangipane
  • 50g masła
  • 1 jajo (50g)
  • 50g cukru
  • 50g mąki migdałowej
Konfitura malinowa
  • 400g malin
  • 50g cukru
  • 8g pektyny NH
  • łyżeczka soku cytrynowego
Mus pistacjowy
  • 65g śmietany 30% (1)
  • 30g żółtka (2 sztuki)
  • 25g pasty pistacjowej
  • 6g żelatyny +30g wody
  • 95g białej czekolady
  • 250g śmietany 30% (2)
Do dekoracji, pistacje, ciasteczka w rożnych kształtach, świeże maliny

Ciasto kruche. Z podanych składników zagnieść ciasto, rozwałkować na 3mm między 2 arkuszami papieru do pieczenia, wyłożyć ranty, schłodzić przed wypiekaniem. Piec w piekarniku nagrzanym do 170*C ok 10 min na złoty kolory, wystudzić, wyjąć z rantów. Jeśli zostanie ciasto, wyciąć ciasteczka do dekoracji i wypiekać jak powyżej.

Frangipane. Podane składniki wymieszać mikserem. Masę przełożyć do worka cukierniczego i wyszprycować do tartaletek na 1/3 wysokości, na wierzch można ułożyć po 2 maliny. Wypiekać kolejne 10 min. Odstawić do wystygnięcia.

Konfitura malinowa. Maliny świeże lub mrożone, może być też puree malinowe, przełożyć do rondelka, dodać sok cytrynowy, podgrzać do ok 40*C. Cukier wymieszać z pektyną, wsypywać powoli do malin, cały czas mieszając, aż się zagotuje. Odstawić do przestygnięcia. Następnie przełożyć do worka cukierniczego i wyszprycować na wypieczony krem migdałowy, wyrównać.

Mus pistacjowy. Żelatynę zalać bardzo zimną wodę i odstawić na min 10 min do lodówki. Śmietanę (2) ubić do konsystencji rozpuszczonych lodów. Śmietanę (1) podgrzać z żółtkami do temperatury ok 80*C. Do masy dodać żelatynę i wymieszać do rozpuszczeni, dodać czekoladę i miksować, aż czekolada się rozpuści, dodać pastę pistacjową, zmiksować. Ostudzić do temp 25-40*C, dodać 1/3 ubitej śmietany i delikatnie wymieszać, następnie dodać pozostałą śmietanę i wymieszać delikatnie do połączenia całości. Odstawić na 20 - 30 min do lodówki, aż masa zacznie delikatnie gęstnieć, Przełożyć do worka cukierniczego, wyszprycować tartaletki, udekorować ciasteczkami i pistacjami.


 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz