niedziela, 29 kwietnia 2018

Mleczne bułeczki z żurawiną

Smaczne bułeczki, wystarczy tylko odrobina masła lub ulubiony dżem.


Składniki
  • 150g mleka
  • 100g masła 
  • 15g drożdży
  • 30g cukru
  • 3 jaja
  • 500g mąki
  • 60g żurawiny
  • szczypta soli
Mleko, masło, cukier delikatnie podgrzać, dodać drożdże wymieszać, poczekać ok 10 min, aż drożdże zaczną rosnąć. Do miski wsypać mąkę, dodać rozczyn, 2 jaja. Wyrobić ciasto, dodać żurawinę , ponownie wyrobić, aż się połączą z ciastem. Odstawić na ok 1h, do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, podzielić na 15 takich samych kawałków. Uformować kulki, ułożyć złączeniem do  dołu. Naciąć, odstawić ponownie do wyrośnięcia. Następnie posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w blaszce nagrzanej do 200*C ok 15minut. 

Mleczne bułki z żurawiną 

Mleczne bułki z żurawiną 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz