czwartek, 26 grudnia 2024

Orzechowe ciasteczka z marmoladą

    Na święta, czy jakieś inne ważne uroczystości przeważnie piekę ze sprawdzonych i tradycyjnych przepisów, ale zawsze jest ochota, żeby coś nowego spróbować. Tym razem padło na ciasteczka orzechowe. Z podanych składników wychodzi ok 60 sztuk małych ciasteczek. Mogą stanowić oryginalny upominek.



 

Składnik
  •  200 g masła
  • 2 żółtka
  • 120g cukru
  • 290g maki
  • 110g zmielonych orzechów laskowych
Dodatkowo
  • marmolada lub dżem 
  • cukier puder

    Składniki na ciasteczka zagnieść, uformować kulkę i wstawić do lodówki na ok 1h. Następnie podzielić ciasto na 60 małych części, uformować kulkę, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem lub matą i odcisnąć dziurkę w środku  każdego ciasteczka. Umieścić w nim dżem lub marmoladę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C ok 15 min, aż się zarumienią. Upieczone, jeszcze ciepłe obtoczyć w cukrze pudrze. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz