Na święta, czy jakieś inne ważne uroczystości przeważnie piekę ze sprawdzonych i tradycyjnych przepisów, ale zawsze jest ochota, żeby coś nowego spróbować. Tym razem padło na ciasteczka orzechowe. Z podanych składników wychodzi ok 60 sztuk małych ciasteczek. Mogą stanowić oryginalny upominek.
Składnik
- 200 g masła
- 2 żółtka
- 120g cukru
- 290g maki
- 110g zmielonych orzechów laskowych
Dodatkowo
- marmolada lub dżem
- cukier puder
Składniki na ciasteczka zagnieść, uformować kulkę i wstawić do lodówki na ok 1h. Następnie podzielić ciasto na 60 małych części, uformować kulkę, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem lub matą i odcisnąć dziurkę w środku każdego ciasteczka. Umieścić w nim dżem lub marmoladę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C ok 15 min, aż się zarumienią. Upieczone, jeszcze ciepłe obtoczyć w cukrze pudrze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz