wtorek, 14 lutego 2023

Sernik z mango

 Sernik z mango, to taka odrobina słońca w pochmurny, zimowy lutowy dzień. 



Spód 

  • 100g mąki
  • 60g masła
  • 60 cukru pudru
  • 15g kakao
  • szczypta soli
  • 2 łyżki zimnej wody
Sernik mango
  • 750g zmielonego twarogu
  • 200ml słodzonego mleka skondensowanego
  • 150g śmietany 18%
  • 470g puree z mango
  • 3 jaja
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
Polewa śmietankowa
  • 300g śmietany 18%
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • purre z mango
Spód. Z podanych składników zagnieść ciasto i wyłożyć spód tortownicy ok 25cm. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 180*C ok 15min. 

Sernik mango. Wszystkie składniki dokładnie, ale krótko wymieszać. Wylać na podpieczony spód. Na spód piekarnika wstawić miskę z wrzącą wodą. Piec ok 70min w temp 160*C.

Polewa śmietankowa. Śmietanę z cukrem wymieszać, wylać na upieczony gorący sernik, równomiernie rozsmarować. Z puree mango zrobić kropelki, patyczkiem do szaszłyków wykonać wzorki. Zostawić do przestygnięcia najlepiej na całą noc w lodówce. Inspiracja moje Moje Wypieki. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz