Sernik z mango, to taka odrobina słońca w pochmurny, zimowy lutowy dzień.
Spód
- 100g mąki
- 60g masła
- 60 cukru pudru
- 15g kakao
- szczypta soli
- 2 łyżki zimnej wody
Sernik mango
- 750g zmielonego twarogu
- 200ml słodzonego mleka skondensowanego
- 150g śmietany 18%
- 470g puree z mango
- 3 jaja
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
Polewa śmietankowa
- 300g śmietany 18%
- 2 łyżki cukru pudru
- purre z mango
Spód. Z podanych składników zagnieść ciasto i wyłożyć spód tortownicy ok 25cm. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 180*C ok 15min.
Sernik mango. Wszystkie składniki dokładnie, ale krótko wymieszać. Wylać na podpieczony spód. Na spód piekarnika wstawić miskę z wrzącą wodą. Piec ok 70min w temp 160*C.
Polewa śmietankowa. Śmietanę z cukrem wymieszać, wylać na upieczony gorący sernik, równomiernie rozsmarować. Z puree mango zrobić kropelki, patyczkiem do szaszłyków wykonać wzorki. Zostawić do przestygnięcia najlepiej na całą noc w lodówce. Inspiracja moje Moje Wypieki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz