piątek, 2 września 2022

Deser jogurtowo-śliwkowy z kruszonką

Nie wiem jak u Was, ale u nas śliwki obrodziły i powoli nie wiemy co z nimi robić. Jeśli macie podobny problem, podsyłam pomysł na deser ze śliwkami.


Mus śliwkowy

  • 500g śliwek
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
Krem
  • 250g serka mascarpone
  • 100g jogurtu
  • 1 łyżka cukru
  • ekstrakt waniliowy
Kruszonka
  • 25g masła
  • 25g cukru
  • 25g płatków owsianych
  • 15g mąki
  • 10g orzechów włoskich
Mus śliwkowy. Śliwki przełożyć do rondelka, dodać cukier i ok 10 min poddusić. Zblendować. Mąkę rozmieszać w 1/4 szklanki wody i wlać do śliwek, mieszać aż się zagotują. Dodać sok z cytryny i przemieszać. Rozłożyć do pucharków.

Krem. Składniki przełożyć do miseczki i wymieszać. Przełożyć na zimny mus śliwkowy.

Kruszonka. Wszystkie składniki przełożyć do miseczki, zagnieść, rozłożyć na blaszkę wyłożoną papierem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C ok 15 min, aż kruszonka się zarumieni. Zostawić do przestygnięcia. Jeśli się bardzo poskleja, można rozkruszyć w rękach. Chłodną posypać deser tuż przed podaniem, aby nie nasiąknęła.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz